Crisis

22-3-20

De wereld is in een crisis terechtgekomen. Van fitgirl tot misfit, iedereen zit erin. En we vinden het moeilijk. Er wordt paniek gezaaid, of gedaan alsof er niks aan de hand is. Er wordt hard gezocht naar informatie, of naar boodschappen. Er wordt genetflixt en gesport, geklust en getuinierd. Er worden grappen gemaakt, en boosheid wordt geventileerd. Er wordt naar elkaar omgekeken en gepolariseerd.

Crisis is chaos. De grond onder je voeten verdwijnt en alles wat normaal was wordt in twijfel getrokken. Je moet opnieuw leren omgaan met je omgeving. Deze crisis is uniek omdat een pandemie zoals deze nog nooit eerder is voorgekomen. Niemand weet precies hoe het zal verlopen.

Maar er zijn genoeg mensen voor wie een crisis niet nieuw is. Mensen wiens wereld op zijn kop kwam te staan door een ongeluk, geweld, ziekte, ontslag of een sterfgeval. De mensen die misschien net iets te vaak als zwakkeling of misfit worden gezien. Juist nu zouden deze mensen ons kunnen laten zien hoe te leven in een crisissituatie.

Hoe blijf je rechtop staan als de wereld over de kop gaat? Er zijn twee dingen die ik de afgelopen jaren heb geleerd toen mijn wereld in elkaar stortte. De eerste is 'stilstaan en voelen'. Trek je even terug, word stil, zet je telefoon uit, en concentreer je op je lichaam. Voel waar de spanning zich vastklampt aan je spieren, voel hoe de zorgen en angst rommelen in je buik, observeer waar je gedachten naartoe gaan. Richt je aandacht op je ademhaling. Voel de lucht in je neus en de beweging van je borst en buik. Alleen maar voelen, niks mee doen.

De tweede is 'heb aandacht voor je waarden'. Je hebt misschien wel eens een waardenspel gedaan op je werk of met een coach. Jouw waarden kunnen je houvast geven in een veranderende wereld. Ze zijn je kompas wanneer je keuzes maakt.

Je kunt (opnieuw) ontdekken wat jouw waarden in deze crisissituatie zijn door bijvoorbeeld de lijst van https://www.zestor.nl/onderzoek-je-persoonlijke-kernwaarden te downloaden en de waarden die je het meest aanspreken te markeren. Probeer tot een top 3 te komen. Vervolgens ga je bedenken hoe je onder de huidige omstandigheden ruimte en aandacht kunt blijven geven aan die waarden. Misschien moet je een beetje creatief zijn. 

Mijn top 3 is: verbondenheid, ruimte en humor. Ik ga dus blijven zoeken naar verbondenheid met anderen, digitaal of op afstand. Ik blijf genieten van de ruimte die ik ervaar als ik alleen thuis ben. En ik lach; om mezelf, om de hond, om de corona-grapjes die rondgaan en met de mensen die ik (op afstand) ontmoet.

Stay home: flatten the curve

meer lezen?