Een ongewone date

3-3-20

Vrijdag had ik een date. Het was onze tweede afspraak. Ik had niet veel zin om de deur uit te gaan, maar afspraak is afspraak.

We ontmoeten elkaar bij een café. Het is druk maar we kunnen aan de bar wachten tot er een plekje vrij komt. We bestellen een drankje en ik probeer de vragen van mijn date te beantwoorden, maar ik heb moeite hem goed te verstaan door de herrie.

Dan word ik duizelig. 'Ik moet mijn hoofd tussen mijn knieën doen', denk ik nog, 'maar dan val ik van deze barkruk af!' Ik mompel dat ik duizelig ben en leg mijn hoofd op mijn armen op de bar.

Even later word ik wakker uit wat even voelt als een diepe verkwikkende slaap. Langzaam dringen de geluiden om me heen tot me door. Ik voel een hand op mijn rug. 'Oh nee ik ben flauwgevallen,' denk ik opeens, 'het zal toch niet weer met kots zijn geweest?!?'

Ik doe mij ogen open en zie wat ik al weet: het ligt op de vloer, en zit op mijn kleren. Om mij heen zijn mensen met doekjes in de weer. Mijn date probeert de vlekken van mijn trui af te vegen. Ik voel me behoorlijk genant, maar ik kan er niks meer aan doen.

Terwijl we het cafe verlaten probeer ik te bedenken hoe dit kwam. Ik val wel vaker flauw, meestal als ik me te veel inspan, of als ik schrik. Maar dat was nu allebei niet aan de orde. Een vriend met wie ik het bespreek concludeert heel helder: "oh dus je valt flauw als je over je grens gaat". Ja, zou dat het dan gewoon zijn?

In een artikel over kinderen met autisme lees ik dat sommige kinderen bij overprikkeling 'zelfs' flauwvallen. In een interview met een autistisch meisje staat dat ze soms flauwvalt in de tram. Overprikkeling dus, door de warmte en de geluiden in dat cafe.

Mijn date ontpopt zich ondertussen tot een zorgzame man, die mij thuis brengt en bereid is om thee te drinken. In de rust van mijn eigen huis, met comfortabele schone kleren aan; raken we voor het eerst goed in gesprek. Als we later de hond gaan uitlaten pakt hij mijn hand, en ik voel me weer even puber; 'YES' en 'oh kut' tegelijk.

Tsja, als ik de deur uit ga gebeuren er dingen.

Meer lezen?

Opmerkingen

06.03.2020 08:58

Bea

Ik ben onder de indruk. Wat heftig! En lieve man idd. Had je al verteld dat je ass hebt? Hopelijk wordt hij jouw vent! ❤️❤️

06.03.2020 10:34

rosanne

hai Bea, ik had het hem wel verteld, maar hij was niet bekend met autisme. 'oh een stoornis' was alles wat hij ervan begreep haha!

03.03.2020 17:46

Dick

Wat een ervaring! Om je dood te schamen! Maar wat een geluk dat je date zo'ń zorgzame man belle te zijn en dat je er nog rustig op terug kon komen.

03.03.2020 11:10

Anja

Gênant inderdaad .... maar aan de andere kant heeft hij je nu ook van dichtbij meegemaakt. Wat ik lees was hij heel zorgzaam, heeft je thuis gebracht en uiteindelijk een goed gesprek gevoerd . Klasse