De Vlinder

Kom op, vertel hoe goed de Heer is (Zegen de Heer (psalm 134), Psalmen voor Nu)

 

14-10-2019 

"Je bent voor God als een vlinder in zijn tuin. Hij geniet van je als je muziek maakt, Hij geniet van je als je de Bijbel leest. En ook als je niets doet geniet Hij van je." Ik was 15. Er was een spreker uit Venezuela in de jeugdgroep van de kerk en hij bad voor mij. Hij vertaalde Gods onvoorwaardelijke liefde in het beeld van een vlinder. En ik begreep het. Ik, die er allang van overtuigd was dat ik geen aandacht waard was, ik begreep dat God toch van mij genoot.

Eerder die week had ik in de tuin geprobeerd huiswerk te maken. Het viel niet mee, de zon scheen vrolijk en ik kon me niet concentreren. Enigszins jaloers keek ik hoe een vlindertje neerstreek op een bloem, en daar verleidelijk een beetje met zijn vleugels wapperde. Die hoefde helemaal niks te doen en was toch perfect. Ik genoot stiekem van dat vlindertje. En dat had God blijkbaar gezien. 'Jij bent voor Mij zoals die vlinder, ik geniet van je, ook al doe je niks.'

Sindsdien draag ik een ring met een vlinder, gevonden bij een kraampje op de Oude Gracht in Utrecht, vlakbij school. Om dit persoonlijke moment niet te vergeten. Niet wetende hoe zeer ik die les nodig zou blijven hebben in de toekomst. Ik realiseerde me toen nog niet hoe hard ik werkte om normaal te zijn. Hoe hard ik zou leren werken om maar niet te voelen. God wist dat wel, en hij begon me toen al te vertellen dat ik echt niks hoefde te doen.

Ik ging op zoek naar die God. Die God die ik al van jongs af aan kende, en die toch helemaal nieuw voor me werd. Met de concordantie van mijn ouders zocht ik elke Bijbeltekst op over de Heilige Geest. Ik ontdekte bij Jericho en Simson dat de Heilige Geest grote kracht kon geven. Ik ontdekte bij Adam dat die Geest de levensadem was die ik elke dag inadem. De adem die iedereen elke dag inademt, of ze nou in God geloven of niet. Ik ontdekte bij Salomo dat die Geest wijsheid gaf. En in de brief aan de Romeinen las ik over geloof, liefde en troost door die Geest. En ik begreep dat die Geest God zelf was. God in aktie. In de stilte van mijn slaapkamer bad ik om vervulling met die Geest van God. Er gebeurde op dat moment niks, maar in de weken en jaren daarna ontving ik klanktaal en beelden. Soms ook wijsheid en inzicht. Ik ontving bovenal geloof, tegen beter weten in.

Geloof, ook wel te vertalen als vertrouwen. Vertrouwen dat God er is voor mij. Dat ik Zijn geliefde kind ben en dat Hij voor mij zorgt. Ook als ik dat niet zie of ervaar. Ook als ik niet bid en niet naar de kerk ga en de Bijbel niet wil horen. Ook als ik lieg en bedrieg en als ik niet hetero ben en als ik mezelf haat. God ziet mij en Hij zorgt voor mij.

Ook als ik God haat, houdt Hij nog steeds van mij. 

Mijn Psalm 88

Oh Heer God die mij redt

Ik zoek u heel de nacht

Ziet u mijn zorgen en mijn pijn?

Pakt u mijn hand?

 

Kan een dode uw liefde voelen?

Klinkt uit het graf een lied van dank?

Ik ben dood, al leef ik nog

Mijn hart versteend van angst

 

Uw stilte is oorverdovend

Uw rug is koud en hard

Ik strek mijn arm uit als een kind

Mijn arm valt neer

 

U ziet mij maar u kijkt niet

Een zee van leegte, ik verdrink 

U laat mij in de steek

En er is nergens licht

Onze Psalm

God is dichtbij, ik voel zijn hart

Het huilt

Ik open mijn hart

En voel zijn hart

Dicht tegen mijn huilende hart

 

We huilen samen

Mijn hart wordt warm

Zijn hart is groter

Hij neemt mijn pijn en mijn verdriet,

mijn hele hart, op in de zijne

 

Ik ben niet bang

Ik vertrouw Hem

Nu kan ik slapen

Opmerkingen

14.10.2019 15:25

Wanda

Wow, wat mooi. Zeer ontroerend Rosanne, dat beeld van de vlinder!!

14.10.2019 13:18

Ria

Mijn associatie van een ring met vlinder is een zeer negatieve vanuit verleden. Desondanks raakt je blog me. Ik huil tranen met tuiten nu. Het troost me toch.
Dankjewel!

14.10.2019 14:50

Rosanne

Jou reactie raakt mij Ria! Gods wegen zijn wonderlijk. Ik bid je Gods zegen toe.