Niksen

23-08-2019

Heb jij al genikst vandaag? Niksen schijnt opeens een Nederlandse life style trend te zijn (volgens de Time). Ik weet niet of het echt een trend is, maar ik weet wel dat het voor mij ontzettend belangrijk is om iedere dag te mijmeren, te lummelen en te niksen.

Meestal maak ik een kop thee, zet ik muziek aan en ga ik lekker op de bank liggen. Of ik maak een ommetje door het park of een weiland. En dan laat ik mijn gedachten hun gang gaan. Zonder doel.

Voordat ik het weet heb ik mijn telefoon alweer gepakt. Om iets op te zoeken, en dan nog even mail en facebook checken. Spelletje doe ik ook, en nog een keer facebook. Niksen is moeilijk.

Niksen werkt op de zenuwen. Ik bedenk steeds iets om te doen. Niks doen voelt zo nutteloos. Ik heb mezelf vaak moeten zeggen dat ik mild mag zijn en mezelf rust mag gunnen. Ik mag niksen.

Als ik mijmer vallen soms puzzelstukjes op hun plek, of er komt een herinnering naar boven die ik nog moet herkauwen. Soms zie ik opeens verbanden of oplossingen. Meestal verwerk ik gewoon wat er de afgelopen dagen is gebeurd. De gesprekken die ik had, de plekken waar ik was. Ik ben in staat om spectaculaire gebeurtenissen compleet te vergeten als ik ze niet op deze manier in alle rust verwerk. Veel vaker merk ik dat ik een vol hoofd krijg en prikkelbaar word als ik te lang niet heb kunnen mijmeren. Mijn emmer raakt vol.

Vroeger fietste ik 10 kilometer naar school. Perfecte mijmertijd als er tenminste niemand naast me kwam fietsen. Ik fietste graag alleen achter de groep aan. Nu werkt wandelen het beste. Alleen en op bekend terrein. Ik heb een vast rondje.

Niksen kost tijd. Een uurtje mijmertijd is niet genoeg. Het lukt me ook nooit om een uur aan een stuk door te niksen. Een paar minuten hooguit, en dan weer even wat doen, en dan weer een paar minuten niksen. Ik heb minimaal een dagdeel nodig om genoeg te kunnen mijmeren. En vaak een hele dag.

Sinds kort heb ik een moe-meter in gebruik. 3x per dag scoor ik met een cijfer hoe moe ik ben. Zo krijg ik inzicht in mijn energieverbruik. Ik kwam er snel achter dat ik meer herstel- en verwerkingstijd nodig had dan ik dacht. Meer mijmertijd dus. Ik probeer nu om de dag een 'niksdag' te plannen. Er staan grote kruisen in mijn weekplanner. Vandaag was zo'n niksdag. Maar eigenlijk heb ik nog veel te veel gedaan vandaag. Niksen is echt moeilijk!

Meer lezen?

Opmerkingen

25.08.2019 09:15

Ria

Herkenbaar, die moeheid. Wel verschil tussen hoofdmoe en lijfmoe. En niksen is voor mij vooral: niks moeten. Ik merk steeds meer hoe weinig ik eigenlijk aankan zonder overprikkeld te raken...

23.08.2019 17:28

Wanda.

Goed idee, dat niksen. Ik moet het ook vaker doen, maar is is lastig. Ben ook onder de indruk van je ' moe-meter', goede ideeën dus en mooie BLOG.

23.08.2019 18:29

Rosanne

Je moet niks, Wanda, maar niksen mag wel. Begin met een dag vrij plannen waarin je niks hoeft van jezelf, ook geen klusjes. Gewoon lekker chillen!