Mannelijk en Vrouwelijk

26-7-19

Ik ben een vrouw. Een vrouw met brede schouders, een lage stem en een vrij platte borst (voordat ik aan de pil ging). En ik ben best gespierd ook, zonder veel te trainen. Ik word op straat wel eens met 'meneer' aangesproken door mensen die me alleen van achteren zien.

Heel lang wist ik me geen raad met al die mannelijke trekken. Ik ging me extra vrouwelijk kleden en make up gebruiken. Ik ging roze spullen kopen en laarsjes met hakken dragen, waardoor ik nog langer werd dan ik al was. (Ook iets wat ik van mijn vader heb trouwens.) Ik voelde me dan wel echt sexy met mijn lange benen en mijn wespentaille. Maar thuis gingen al die strakke dingen weer uit.

Een keer was ik thuis aan het bidden toen de Bijbeltekst 'mannelijk en vrouwelijk schiep Hij hen' in me op kwam. Het is een bekende tekst uit Genesis die in christelijke LHBTI- discussies vaak als argument wordt aangehaald voor het heterohuwelijk. Maar met die discussie was ik toen nog helemaal niet bezig. Toen die woorden in mij opkwamen interpreteerde ik ze als 'mannelijk en vrouwelijk schiep Ik jou' (en God zag dat het goed was). Ik voelde me bevrijd en werd helemaal enthousiast!

Ik hing de tekst aan mijn slaapkamermuur en maakte me voortaan niet meer druk over hoe mannelijk of vrouwelijk ik over kwam. Ik ben nog steeds een vrouw, geen twijfel over mogelijk. En af en toe verwissel ik een autoband of boor ik gaten met mijn klopboor. Ik ben precies zoals God mij heeft bedoeld.

Ik realiseer me dat mijn verhaal een duimworsteling is vergeleken met wat sommige andere mensen meemaken. Ik weet ook dat niet iedereen steun haalt uit Bijbelteksten of een god. Toch wil ik hierover schrijven omdat ik weet dat veel vrouwen met autisme mannelijke lichaamskenmerken hebben. Ik was daar vooral in de puberteit vrij onzeker over en dat helpt niet in het sociaal verkeer. Het hielp mij enorm om te horen dat ik goed was, inclusief de mannelijke trekjes. Niemand had mij dat ooit verteld, dus ik wist dat niet. Vertel daarom elkaar dat iedereen mannelijk en vrouwelijk geboren is, en dat je trots mag zijn op wie jij bent. Deze pride week is een goed moment.

meer blogs

Opmerkingen

26.07.2019 18:29

Susanne

Gaaf geschreven dit verhaal. Het raakt mij omdat ik mij regelmatig zo voel en wat ontwijk nog
En hou van deze bijbeltekst doet mij goed met ook veel tranen!

18.08.2019 15:15

Rosanne

Dank je wel voor je reactie Susanne! Je bent goed zoals je bent. Niks wegstoppen hoor, omarm alles.

26.07.2019 16:49

Dick

https://www.youtube.com/watch?v=Q9lqkMqXtWE

26.07.2019 16:48

Dick

Hoi Rosanne. Ik heb een collega, die Brits is, en ze noemt dat een Tomboy.
Dit liedje vond ik erbij