Koekjes

17-06-19

'Je bent veranderd!'

'Ja mijn haar is korter.'

'Nee, ja dat ook, maar je bent ook aangekomen. Als je bij mij komt eten krijg je alleen maar rauwkost!'

Fijn, zulke moederlijke types. Eet meer vet, ga naar een dietist, wordt weer zoals op deze foto van 3 jaar geleden, ga sporten. Ik hoor het allemaal. Echt ik hoor het. Niets inspireert mensen meer tot het geven van goed bedoelde adviezen dan twaalf kilo extra vet.

Ik eet graag koekjes. Heb ik altijd al gedaan. Ik kalmeer mezelf met eten. Ik heb bijna voortdurend trek. Als ik te lang wacht met eten wordt ik 'hangry'. Ik wordt sjacherijnig en kan niet meer nadenken. 'Dat is niet waar' zei iemand die ik dit vertelde. Hij doet aan vasten. Heel knap.

Wat ik ervaar als ik hangry ben lijkt denk ik op een melt down. Ik wordt licht in mijn hoofd, mijn spieren voelen als lood, ik raak in paniek en ik denk alleen nog maar aan één ding: eten. En koekjes werken dan het beste. Chocoladekoekjes. Heel veel koekjes.

Ik eet veel. Ik wist als puber al dat ik een snelle verbranding had. Ik kon alles eten. Als ik op mijn werk met collega's lunchte dan waren zij hun salades aan het vergelijken, terwijl ik mijn laatste mueslibol at. De andere drie had ik een uur geleden al op.

Ik let erop dat ik gevarieerd eet. Groente en fruit en noten en vis. En ik vul aan met chocola en koekjes. Ik heb een tijd geprobeerd om salades en snoeptomaatjes te eten in plaats van koek. Maar toen moest ik overgeven en, nou ja, die snoeptomaatjes hoef ik nu niet meer.

Ik let er ook op dat ik beweeg. Ik ga elke dag naar buiten en gebruik mijn spieren. Sporten kan ik het niet noemen, ik ben na 20 minuten fietsen soms compleet uitgeput. Ik heb ook geprobeerd om minder calorieën te eten met behulp van een app. Daar werd ik heel onzeker van en veel te vaak hangry. Ik faalde elke dag.

Dus ik heb overgewicht. Ik voel me daar niet onzeker over merk ik, daar ben ik klaar mee. Jarenlang durfde ik geen bikini aan vanwege mijn gorilla benen en mijn Gandalf sik. Nu ik dat overwonnen heb zou ik me moeten schamen voor mijn postuur? Mooi niet.

Ik heb een 'before en after' foto toegevoegd. Voordat ik overspannen raakte en na 3 jaar. Want er is veel meer aan de hand dan eten en bewegen. Ik zie links het effect van jarenlang keihard werken met roofbouw. Rechts het gevolg van compleet uit balans geraakt zijn, antidepressiva erbij en een lichaam dat probeert te herstellen en reserves opslaat.

En ik zie er nog steeds hardstikke lekker uit!

Lees meer!

Opmerkingen

27.08.2019 19:13

Patrick baris

Mooie teks meis

21.06.2019 18:25

Ine

Het klinkt zo herkenbaar ook het ziek worden van teveel gezonde voeding ze lachte daarmee als ik dat zij. Maar ik verteerd makkelijker chocomousse dan bv een salade.

20.06.2019 09:29

Emile

Ik denk dat jij een lieve, goede vrouw bent!

17.06.2019 19:59

Dick

Amen!

17.06.2019 18:41

Ria

Wat relativerend. Ik wou dat ik het je na kon zeggen...