Anders

3-3-19

Autisten verwerken informatie op een andere manier. Ze denken anders, ze observeren en ervaren anders. Ze zijn anders. Als ik anders ben, hoe ben jij dan?

Soms merk ik het duidelijk. Zoals laatst op het vliegveld. Ik liep als een kind achter mijn huis-en-reisgenoot aan. Zij zag, overzag en onthield schijnbaar moeiteloos ons vluchtnummer, de gate, hoe laat we waar moesten inchecken en hoeveel tijd we dan nog hadden voor een broodje. Dat was mij ook wel gelukt als ik alleen was geweest. Maar ik ben niet zo snel en zo georganiseerd als zij. Tegen de tijd dat ik onze vlucht op het veel te kleine bord heb ontdekt heeft zij haar koffer al ingecheckt.

Zij vindt het niet prettig dat ik dan zo passief achter haar aan loop. Ik ook niet overigens. Maar doe ik nou echt iets anders? Of is alleen mijn tempo anders? Ons vallen vaak dezelfde mensen op. Ik klaag over warmte en trek. Zij klaagt over jeuk en pijn. Ik laat mijn telefoon vallen, zij laat hem ergens liggen. Zo heel verschillend lijken we niet te zijn.

Toch heb ik van jongs af aan wel vaker het gevoel gehad anders te zijn. Anders dan de meisjes op school die over GTST en Beverly Hills praatten en make up droegen. Anders dan collega's die in een mum van tijd met elkaar bevriend raken. Gelukkig is er meestal ook een collega die mij als maatje kiest. Net als dat er op school altijd wel een meisje was dat naar mij toetrok. Ik ben dus niet compleet wereldvreemd.

Mijn informatieverwerking schijnt wel echt anders te verlopen. Ik heb een minder sterk filter en zie, hoor, ruik en voel blijkbaar meer dan anderen. Maar wat zie jij dan niet wat ik wel zie? Intrigerend vind ik dat. Daar zou ik toch voordeel uit moeten kunnen halen. Als ik maar wist wat ik dan beter zie of hoor.

Als ik erover nadenk weet ik het eigenlijk ook wel. Ik zie patronen die anderen niet zien. En ik zie inconsequenties in die patronen. En dan gaan mijn hersenen doen waar ze goed in zijn. Analyseren en verbanden leggen enzo. Maar dat vind ik allemaal heel vanzelfsprekend. Misschien maakt dat mij anders?

Over inconsequenties gesproken: ik zag de spin in deze junglerivier. Zou jij hem ook gezien hebben?

Meer van mij lezen?