Ik moet (niks?)

8-2-19

Ik moet nog naar de winkel en ik moet de was nog doen en morgen moet ik weer werken. Moet dat allemaal echt? Met mijn loopbaancoach heb ik er flink over gediscussieerd. Ja ik moet naar de winkel want ik moet toch eten? Moet dat echt? Heb je echt niks meer in huis? En weet je wel hoe lang een mens zonder eten kan? Heel irritant vond ik dat. Ik moet gewoon eten punt uit. Maar ze had natuurlijk wel een punt. Want als ik zeg dat ik wil eten, en daarom naar de winkel wil, dan is dat veel vriendelijker voor mezelf dan wanneer ik moet.

En ik bleek een heel wetboek aan regels te hebben van dingen die ik moest van mezelf: ik moet herstellen, ik moet sterk zijn, ik moet voor mezelf zorgen, ik moet doen wat ik heb beloofd, ik moet mijn best doen, ik moet ontspannen, ik moet rekening houden met anderen, ik moet mijn grenzen bewaken, ik moet het weten en ga maar door.

Maar dat kan ik allemaal niet continue. Ik faal. En ik geef mezelf de schuld. Ik had beter mijn best moeten doen.

Ik probeer mild te zijn voor mezelf. Ik hoef niet mijn best te doen om iets te zijn wat ik niet ben. Ik ben er gewoon. Ik hoef niet alles te weten. Ik mag falen. Ik mag boos zijn en balen. Ik mag ook sterk zijn en goed voor mezelf zorgen. Maar het hoeft niet. Telkens als ik daaraan denk kan ik weer ademhalen. Ik moet niks.

Nouja niks? Soms moet je gewoon, of er nou een wc in de buurt is of niet...

 

meer van mij lezen?

Opmerkingen

17.03.2019 09:39

Rosanne

Ja ik had me voorgenomen om op alle berichten te reageren, maar dat dreigt ook een moetje te worden! Ik vind het wel heel leuk dat jullie gereageerd hebben, dus bij deze bedankt!

17.03.2019 08:06

Rebekka

Zo herkenbaar! Bij mij komen er nog steeds 'moetjes' naar boven. Ik had er zó veel. Maar het leven vanuit wat IS is heel anders dan vanuit wat moet. Xxx

13.02.2019 10:54

Ina

Het is helemaal waar. We leggen ons allemaal zoveel moeten op dat het gewoon niet vrij meer voelt.
Goed bezig om daar bewust van te zijn

11.02.2019 14:43

Martin

Mooi stukje wederom. Dank je wel dat je me aan het denken zet.

10.02.2019 10:06

lily

Hoi Rosanne

Nu je het zo schrijft vraag ik me inderdaad af of ik alles wat ik moet eigenlijk wel 'wil'.
Door het moeten ga ik vaak over mijn grenzen heen, wat ik helemaal niet wil.

10.02.2019 11:52

Rosanne

Hai Lily, het helpt misschien om je bij alles wat je moet af te vragen van wie het moet en of het nu moet. Zo kun je ontdekken waar ruimte zit.

08.02.2019 13:00

Ria

Pffff Rosanne, dat is wel 'akelig' herkenbaar.
Thanks for the reminder!

08.02.2019 13:22

Rosanne

Hopelijk kun jij ook wat milder worden voor jezelf Ria!