Fladderen?

7-12-2018

Wat doe je als je gespannen bent?" Vroeg de psycholoog tijdens mijn diagnostiektraject. "Dan ga ik naar de wc," antwoordde ik, "maar dat bedoel je zeker niet?" Ik voelde mijn gezicht warm worden. "Ligt eraan, om wat te doen?" vroeg ze. "Om te poepen." Wat een raar gesprek, dit kon niet kloppen.

Nee dat bedoelde ze inderdaad niet. Ze wilde weten of ik bepaalde bewegingen maakte om rustig te worden. Maar die neiging was nog nooit in me opgekomen.

Ze gaf niet op. Ze dacht dat ik er wel wat aan zou kunnen hebben. Autisten die dat niet doen raken vaker overspannen dan autisten die dat wel doen, vertelde ze. En bij een autist duurt herstel van overspannenheid ook veel langer dan bij andere mensen. "Probeer het gewoon. Fladderen is het meest effectief, maar dat willen de meesten niet. Je kunt ook een fidgetspinner proberen."

Ik vond het nog steeds een raar gesprek. Ik dacht dat fladderen een ongecontroleerde beweging was van zwakbegaafde kinderen. Maar aangezien ik inderdaad al 2 jaar overspannen was heb ik de volgende dag toch maar een fidgetspinner en een stressbal gekocht om te proberen.

De stressbal was wel ok, maar met de fidgetspinner kon ik niks. Ik liet hem steeds vallen omdat mijn vingers te groot waren. Des te groter was mijn verbazing toen ik met mijn vingers 'wapperde' en ik een rilling door mijn rug voelde gaan waardoor ik ontspande. Was dit toeval? Nog een keer en nog een keer. Ja hoor, dit werkte echt! Net een soort mini orgasmes, waar en zo vaak ik maar wil!

Ik wapper sindsdien op de fiets, achter het stuur, onder mijn bureau, achter mijn rug. Mijn stemming wordt beter en soms verdwijnt zelfs mijn hoofdpijn. "Respect the STIM" zag ik ergens. Dat heeft een hele nieuwe betekenis gekregen voor mij. Fladderen jullie ook?

 

Meer lezen?

Opmerkingen

11.01.2019 17:25

Gloria

Oke, maar ik doe dat meer vanuit de pols. Heb beginnende artrose, dus misschien maar niet te vaak doen, haha. Fijn dat je zegt dat fladderen bij kleintjes normaal is...

11.01.2019 20:02

Rosanne

Ah ja, misschien een schommelstoel om te wiegen? Of 'dansen' op je favoriete muziek?

11.01.2019 16:44

Gloria

Ik heb trouwens géén autisme, wel HSP en ik ben een nerveus persoontje.

11.01.2019 16:39

Gloria

Nee, niet echt.. Maar je brengt me wel op n idee, misschien bevalt het. Beter iig dan het verslavende krabben wat ik nu doe. (Aan plekjes op m’n huid, die zodoende nooit genezen )

11.01.2019 17:02

Rosanne

Ja dat krabben doe ik ook ja! En nagelbijten. Heel vervelend. Maar die beweging is te klein om spanning kwijt te raken. Fladderen dus!

29.12.2018 17:17

Gloria

Ik fladderde als kind, maar meer met mn helw handen. Het valt me op dat mijn kleinkind van 10 maanden dat ook doet...

11.01.2019 10:28

Rosanne

Hai Gloria. Bij kleine kinderen is fladderen heel normaal gedrag hoor! Heb je er nu zelf nog behoefte aan?