Carrière maken met autisme

14-12-2018

"Ben je constructief aan je carrière aan het werken?" Het was een advertentie die vandaag voorbij scrolde op mijn telefoon. Niet de eerste keer dat advertenties mij vragen of ik nog wel groei en hoe hoog ik de lat leg. Nooit vragen ze of ik mijn carrière al wat minder belangrijk ben gaan vinden.

Carrière maken, dat is wat er verwacht wordt. Dat is wat iedereen ook probeert. Wat ik ook heb geprobeerd. Drie jaar geleden zat mijn carrière in de lift. Ik had een postdoctorale opleiding gedaan en opeens gingen er deuren open en werd ik naar binnen gewenkt bij interessante instellingen met veel meer carrièreperspectief dan het speciaal onderwijs. Ik had al een eerste opdracht aangenomen en was lekker aan het bijverdienen toen ik knakte. De volgende opdracht moest ik afzeggen omdat ik overspannen thuis zat, niet meer in staat om coherent te denken.

Het is me sindsdien niet meer gelukt om een volledige werkdag te werken. Gelukkig had ik een vast contract en een lieve leidinggevende die mij alle ruimte en begrip gaf om te doen wat goed ging en goed voelde. Ik deed alles wat ik kon bedenken om weer volledig aan het werk te kunnen. Therapie, sporten, medicatie, vakantie, loopbaancoaching, mindfullnes, maar ik werd niet beter.

Pas na 2 jaar kwam ik erachter dat ik autisme had. En dat al dat harde werken om normaal te functioneren mij ziek had gemaakt. Dus nee, ik ben niet constructief aan mijn carrière aan het werken, want ik weet gewoon even niet meer wat constructief voor mij is. Moet ik tevreden zijn met een paar uur werk? Zou ik op een andere plek wel fulltime kunnen werken? Moet ik dat willen? Of zou ik zo'n verandering helemaal niet trekken? Wie zou mij überhaupt nog aannemen? Oh hallo depressieve gedachten..

Nee deze vragen gaat niemand voor mij kunnen beantwoorden. Ze maken me alleen maar onzeker. En dat is nergens voor nodig want de afgelopen jaren heb ik twee dingen geleerd. Allereerst dat ik ondanks mijn beperkingen nog steeds ontzettend veel kan. Daarnaast heb ik heel scherp gekregen wat ik op mijn werk belangrijk vind en wat ik wil bereiken. Niet voor mezelf maar voor de school. Dinsdag heb ik een eerste gesprek met mijn nieuwe directeur. Ik wil hem meteen vertellen dat ik autisme heb. Maar ik wil vooral vertellen wat ik doe, wat ik kan, waar ik sta en wat ik wil. En dan mag hij vertellen hoe hij mij gaat positioneren.

Meer lezen?