Overleven

20-12-2018

Ik lig op de bank. Koptelefoon op. In een poging te ontspannen voordat ik naar bed ga. De chaos in mijn hoofd vertelt me al de hele week dat ik te veel stress heb. De spanning in mijn buik zegt dat ik bang ben. Mijn hoofdpijn zegt dat ik verschrikkelijk moe ben en de tranen in mijn ogen zeggen dat ik overprikkeld ben. Mijn emmer is weer eens vol.

Ik heb het al met mijn coach besproken. Ik heb een drukke week gehad. Mijn verjaardag, gesprek met mijn leidinggevende (wat trouwens heel goed ging). Een kapotte tablet op mijn werk en thuis een kapotte magnetron. Weer afscheid moeten nemen van een fijne collega. En de dreiging van kerst. We doken erin. Hoe kan ik structuur aanbrengen? Waar zit mijn invloed? Ik maakte een schema en nam beslissingen. Dat luchtte even op.

Even maar. Ik ben alweer aan het overleven. Overweldigd door de normale dingen van het leven. Het voelt als vechten. Ik mag het even voelen.

Ik herken de signalen wel. De voorbodes van mijn depressieve periodes: hyper/chaos in mijn hoofd (check), fysieke pijntjes (oorpijn, check) en snel overprikkeld (check). Tijdens mijn laatste therapie heb ik een terugvalpreventieplan gemaakt. Volgens dat plan maak ik nu mijn agenda leeg en neem ik rust.

Ik blijf dus morgen thuis, zeg mijn afspraken af en slaap uit, doe yoga, mediteer, wandel, luister muziek en doe een dutje. Of ik doe helemaal niks. Ik geef mezelf tijd om weer in balans te komen. Maar ondertussen baal ik ervan dat het bij mij weer zo moeilijk gaat. Waar is de vrolijke optimistische Rosanne nu?

"Bij jou is het hele palet van gevoelens aanwezig" zei iemand een keer tegen mij. Een prachtig compliment, vooral omdat ik jaren geloofd heb dat ik haast gevoelloos was. Nu is het nog donker en rot maar straks gaat mijn zon weer schijnen. De zon komt altijd weer op.

Meer lezen?

Opmerkingen

28.02.2019 13:36

justAnotherAutiGirl

wat mooi omschreven deze. Zo voel ik mij de laatste tijd ook. voornamelijk heel erg moe, astma die opspeelt en rugpijn heel veel rugpijn :(. heb je een voorbeeldje van hoe zo'n terugvalplan eruit ziet

02.03.2019 11:38

Rosanne

Dingen met aandacht doen, helpende gedachten). 3. Wat zorgt voor een gezond evenwicht op langere termijn? (Wat geeft een goed gevoel, wat put uit, wat kan ik accepteren, welke structuur helpt?)

02.03.2019 11:35

Rosanne

Ja! Terugvalpreventieplan: 1. Welke signalen wijzen er bij mij op dat klachten de kop op steken? 2. Welke acties helpen mij dan? (Leuke activiteiten, dingen waar je goed in bent,